Странни Тенденции в Средновековното Изкуство

Често художниците, а и други творчески личности, намират вдъхновение в заобикалащия ги свят. Имайки предвид колко различен е бил животът в средновековието е нормално и изкуството от този период да има своите особености. Някои тенденции в средновекоеното изкуство обаче са повече от особени. Ето едни от най-странните сред тях: 

Бебета 

Повечето бебета в средновековните картини изглеждат като… застарели мъже.Оказва се, че худжниците сами искали да постигнат този ефект.Повечето средновековни картини изобразяват не кое да е бебе, а младенеца. Според библията Иисус е създаден “ перфектен и непроменен”. За това възрастният Иисус и бебето Иисус трябвало да си приличат. 

Рицари срещу охлюви 

Една от най-странните тенденции в средновековното изкуство е рисуването на битка между рицари и охлюви.През 13 и 14 век монасите често илюстрирали ръкописите си с картини на рицари размахващи оръжия срещу огромни охлюви. Никой обаче не знае защо. 

Грозни котки

Грозните котки са често срещани в средновековните картини. Възможна причина за това е, че картините от този период имали за цел да преведат религиозните писания на неграмотните. За това останалите детайли, които не били пряко свързани с религията не са толкова прецизно нарисувани. 

Демони 

Средновековните художници обичали да рисуват демони. Поради някаква причина много от тях имали лица и между краката си… Обяснението за това е, че по този начин художниците олицетворявали опасността от похотта, както и целяли да покажат къде се крие истинското лице на дявола.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s