Едвард Мунк и “Писъкът”: 4 Интересни факта

Картините на Едвард Мунк отразяват едни от най-наболелите екзистенциални проблеми. Причината за това – още от ранно детство животът на художника е изпълнен със злочести събития. 

Когато е едва на пет майката на Мунк умира от туберкулоза, а след няколко години същото сполетява и най-голямата му сестра Софи. Поради трагичните събития бащата на Едвард потъва в дълбока депресия, а най-малката му сестра прекарва по-голямата част от живота си в институция за душевно болни. 

Self-Portrait with Skeleton Arm, Edvard Munch (1895)Wikipedia

Трудното детство оставя Едвард да се бори и със свои собствени душевни проблеми, които намират отражение в изкуството му. Най-известната му колекция е наречена “Фризът на живота” и е вдъхновена от житейските преживявания на художника.Темите, които изследва в нея са любов, смърт, страх и меланхолия.

Част от колекцията е и най-известната му картина – “Писъкът”. Ето няколко интересни факта за нея: 

Името

Пъвоначално Мунк възнамерявал да кръсти картината “Викът на природата”. Това става ясно от написаното на рамката на картината от 1895г. : 

“Вървях по пътя с двама приятели. Слънцето залязваше – небето стана кърваво червено. Почувствах полъх на меланхолия –  спрях се. Стоях, уморен… Моите приятели продължиха напред – останах зад тях – треперещ от тревожност  – усетих великия писък на природата. „

Има 4 версии на “Писъкът”

Едвард Мунк прави общо 4 версии на творбата. 

Edward Munch, The Scream (1893-1910),Wikipedia

Първата от 1893, се намира в Националната Галерия в Осло и е най-разпознаваемата. Изкуствоведи смятат,че тя е сътворена в момент на силно душевно страдание. Втората , също е нарисувана през 1893 и се намира в музея “Мунк” в Осло. Тя се смята за незавършена и се различава от първата, по това,че цветовете са  в пъти по-бледи. Третата версия е нарисувана през 1895. Тя е най-цветната от всички версии и е нарисувана с пастели. Има изключителна стойност, заради поемата, която Мунк пише на рамката ѝ. Четвъртата версия е нарисувана през 1910 година. За нея се смята, че Мунк я рисува след като продава оригинала от 1893. Различното в нея са липсващите очни ябълки на призрачната фигура.

Творбата е била открадванa 2 пъти 

Масовият интерес към творбата я прави изключително привлекателна находка сред кардците на картини и тя е ставала жертва на два грабежа. Първият е извършен през 1994. Двама крадци разбиват един от прозорците на залата в Националната Галерия където е изложен Писъкът, и успяват да откраднат шедьовъра с лекота. Цялото престъпление е извършено за 50 секунди и крадците дори оставят бележка на мястото на картината, която гласи “Благодарим за лошата  охраняемост”. 

Вторият грабеж става през 2004 година когато двама въоражени мъже нахлуват в музеят “Мунк” в Осло и освен Писъкът, взимат със себе си още една известна картина на художника – “Мадоната”. 

Madonna, Edvard Munch (1863–1944), Wikipedia

Бонбоните M&M’s в подкрепа на “Писъкът” 

Две години след втория грабеж  “Писъкът“ остава в незивестност. Тогава компанията “Mарс”, която произвежда шоколадовите бонбони M&M’s вижда случилото се като възможност за реклама. От “Марс” предлагат възнаграждение от 2 тона M&M’s бонбони в замяна на картината. Няколко дни след обявяването на промоцията, норвежки затворник разкрива местонахожданието на картината. От Марс обаче решават да дадат наградата на норвежките власти, които от своя страна даряват паричната стойност на бонбоните на музея “Мунк”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s