Известни художници и техните музи

Талантът и постоянството са ценни за всеки художник, но често са безполезни ако липсва вдъхновение. Зад много известни художници стои по една муза от която черпят вдъхновение. Музите подклаждат креативността на художниците и често се явават любими не само на въображението им. Ето и някои от тях: 

Пикасо и Дора Маар

За Дора Маар е редно да се спомене преди всичко, че е била талантлива фотографка чиито снимки са били публикувани в най-актуалните модни списания през 30-те години на 20 век. Истина е обаче, че тя по-често е описвана като музата оказала най-голямо влияние върху творчеството на Пикасо. Тя е изобразена в картините “Плачеща жена”, “Жена решеща косата си” и “Портрет на Дора Маар”.

Освен това, тя единствена е имала разрешение от Пикасо да снима процеса на сътворяване на шедьовъра “Герника”. Връзката между двамата далеч не е била само професионална, а напротив – те са любовници в продължение на 8 години. Когато се разделят по желание на Пикасо, Дора преживява нервен срив и прекарва известно време в психиатрична болница.

ДАли и Гала Дяконова 

В случая на Гала Дяконова да си муза е било призвание. През целия си живот Гала е наясно колко магнетична и пленяваща е нейната личност и какво огромно влияние има върху мъжете. Тя е вдъхновила много от великите сюрреалисти на 20-ти век, но остава известна най-вече като съпруга и муза на Салвадор Далѝ. Преди да се запознае с него обаче, Гала вече е изградила образа на пленителка. Тя е женена за сюрреалистичния поет Пол Елюар , но след 4 години брак става любовница на художника Макс Ернст. Гала открито участва в любовния триъгълник оставайки съпруга на Пол. Всичко приключва когато Гала среща Далѝ. Двамата се женят през 1934 със специално разрешение от Папата заради предишния брак на Гала. Бракът им е отворен и има сведения за множеството афери на Гала с различни млади артисти. Това не само не променя чувствата на Далѝ, но той дори твърди следното:”Аз я обичам повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо. И даже повече от парите”. Знаейки за тези негови думи не е никак учудващо, че Гала често е централна фигура в много от картините на Далѝ. 

Климт и Емили Фльоге

Климт е художник – ценител на женската красота и това си личи в картините му. В много от тях женските фигури са облечени в разноцветни рокли. Оказва се, че  тези красиви облекла превърнали се в емблематична част от творчеството му са вдъховени именно от Емили. 

Емили е модна дизайнерка, която за съжаление остава неразбрана и недооценена във времето си.  Нейните модели представляват свободно падащи дрехи с широки ръкави, които далеч не са се вписвали в модните тенденции на 19 век, когато на почит са били корсетите. Климт обаче разбира нейната твореска визия и двамата често са описвани като спътници в живота. Смята се дори,че най-известната картина на художника “Целувката” изобразява Климт и Емили Фьоге като любовници. И ако това не е достатъчно доказателство за силната връзка по между им, си струва да споменем и факта, че последните думи на художника са били “Емили трябва да бъде тук”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s