До любимото място на Майстора

Ако има Рай на земята, то е Кюстендилският край със сърце Шишковци, което е така подредено със своите овощни градини и лозя

„Не помня как се е породило в мен желанието да рисувам плодовете и хората на нашата земя. Толкова години минаха оттогава. Но сигурно е, че ако бих могъл отново да започна, бих отишъл там при земята, при хората!”.

Майстора в село Шишко̀вци. Източник: Къща-музей Владимир Димитров – Майстора

Толкова много Майстора е обичал село Шишко̀вци. Ако някога решите сами да се уверите в думите му и да посетите селото, със сигурност няма да останете разочаровани. 

Изглед над село Шишко̀вци. Снимка:Dimitar Kalendziev

Село Шишковци се намира на 123км от София и 20км от Кюстендил. Районът е изключително красив и има какво да се види. За посещението е добре човек да отдели поне 2 дни. За да се потопите истински в гледките, вдъхновили Майстора, е най-добре да отидете през лятото. 

Първа спирка – Къщата-музей на художника.

Къщата, в която Майстора е живял е превърната в Музей. Обновена е през 2018 година и отговаря на съвременните очаквания за културен туризъм.

Работи всеки ден между 9:00 и 17:00 часа, но на вратата има бележка с телефонен номер, на който да се обадите. Няколко минути след позвъняването ще се отзове отговорникът на Музея – Кирил Иванов от село Шишковци. Приятна изненада е, че Кирил е потомък на един от моделите на Майстора. Оказва се, че неговата пра-баба е позирала на художника. Личната му връзка със селото и като цяло с историята на Майстора сами ще усетите, когато започне беседата му. Той ще ви сподели детайли свързани с пристигането на художника в Шишко̀вци – как са го приемали хората и какво е било ежедневието му. Обърнете му внимание. Възможността да си поговорите с някой местен ще ви доближи до атмосферата на българското село, каквато я е рисувал Майстора – с близостта на хората, трудолюбието и красотата на природата .

Всяка стая от къщата съдържа информация и експонати свързани с Майстора. В една от стаите може да видите и най-впечатляващия експонат – палитрата и престилката с които художника е рисувал. 

 Най-интересна обаче остава стаята, която Майстора е обитавал. Тя е олицетворение на личността на художника – скромна. В нея са изложени личните му вещи, състоящи се от легло покрито с домашно тъкана черга,  малка печка,  дървена маса, стол, статив, кърпа за лице и ръце.

След  като вече сте чули беседата , най-добре е просто да се разходите из селото и да видите с очите си местата вдъхновили картините на твореца. В центъра на селото се намира и гробът на Майстора – съвсем близо до музея. Ако помолите Кирил, той с радост ще ви заведе до там.

Галерията в Кюстендил  

Втората спирка от пътуването задължително трябва да е Художествената Галерия в Кюстендил. Тя носи името на Майстора и е част от 100-те национални обекта. Галерията е специално проектирана, с идеята да представлява подходяща среда за картините на твореца. Там се помещава най-голямата и основната колекция от творби на бележития художник – маслена живопис, акварели, тушове и рисунки. 

Постоянната изложба, която може да видите се състои от около 200 творби, като повечето са на Майстора. Останалите картини принадлежат на автори, които са родени, творили и творят в Кюстендил и околностите му. 

Снимките в галерията са забранени, но така или иначе, емоцията от срещата с шедьоврите на Майстора на живо, не може да се сравни с никоя снимка. 

2 Comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s