За какво са си писали едни от най-великите художници в историята ?

Ако за момент си представим как ще протича работата на бъдещите изкуствоведи то вероятно ще видим една дигитална картинка – разкодиране на съобщения, изпратени в Инстаграм, между най-великите ни съвременни художници. Когато става дума обаче за художници като Салвадор Далѝ и Фрида Кало работата на историци и изкуствоведи е свързана със съобщения на хартия. В книгата си “Писма на художници”, изкуствоведът Майкъл Бърд събира и превежда 100 писма, които велики художници са изпращали. Книгата е издадена през Октомври 2019. Писмата в нея са разделени на осем категории спрямо естеството им. Сред тях са – „Писма до Приятели и роднини“, „Любовни Писма“, „Писма от един художник до друг“. Ето някои от най-интересните:

Ван Гог до Пол Гоген

17 Октомври 1888

През 1888 година Ван Гог кани Пол Гоген да го посети в дома му в Арлес. По това време Гоген е вече утвърден художник и Ван Гог вижда в негово лице свой ментор. Е вдно от писмата написани през този период, Ван Гог описва процеса на рисуване на една от най-известните му в наши дни картини – “Спалнята в Арлес” :

…”С тези цветове исках да изразя пълен покой, като единственото място на което използвах бяло е малката бележка до мивката, окачена в черна рамка. Както и да е, ще я видиш заедно с останалите, когато пристигнеш. Често не знам какво правя коагато рисувам, работя почти като сомнамбул.”…

Photograph from the book „Artists Letters“ Michael Bird
Bedroom in Arles , Vincent Van Gogh, 1888

Пол Сезан до Емил Бернар

21 Септември 1906

Пол Сезан пише последното от поредица писма до младия художничк и писател Емил Бернар през 1906 година. По това време художникът е на края на житейския си път, и споделя на младата си приятелка следното:

…”Но аз съм стар, болен, и съм се заклел да умра докато рисувам”…

Месец след като изпраща писмото, Сезан умира, като припада рисувайки в градината си.

Photograph from the book „Artists Letters“ Michael Bird

Фрида Кало до Диего Ривера.

1940

Връзката на Фрида Кало и Диего Ривера е изпълнена с редица проблеми заради абортите, които тя претърпява и множеството афери, които той има. Двамата се женят през 1929 и се развеждат през 1939, само за да се оженят отново след година. Фрида пише следното писмо до Ривера, докато е настанена в болница в Сан Франциско, а той работи по стенопис:

Диего, любов моя,

Помни, че щом завършиш стенописа, ще бъдем заедно завинаги, без спорове и пререкания, само за да се обичаме.

Обичам те повече от всякога.…

Твоето момиче,

Фрида

(пиши ми)

Photograph from the book „Artists Letters“ Michael Bird

Анди Уoрхол до Ръсел Лайнс

1949

Преди да стане световно известен художник, 20-годишният Анди Уорхол е нает от списанието Harper’s Bazaar като илюстратор. Това е един от първите проекти, за които художникът e получава комисионна. Асистент- рекарторът на списанието – Ръсел Лайнс получава в писмо следната автобиография от Уархол, която трябвало да публикува в списанието:

“Историята на живота ми не би запълнила и пощенска картичка.

Роден съм в Питсбърг през 1928. Завърших техническия институт „Карнеги“. Сега съм в Ню Йорк и се местя от един гъмжащ с хлебарки апартамент на друг. “

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s