„Мрачните Картини“ на Франсиско Гоя

От съвременна гледна точка, изкуството от края на 18 и началото на 19 век не може да се представи без присъствието на последния Стар майстор – Франсиско Гоя. Той е изключителен художник, който революционализира испанската живопис. Познат е  като радикален човек, който не се бои да експериментира и настоява че изкуството е отражение на обществото. “Мрачните Картини” обаче бележат последните години от живота на художника, когато той, противно на социалната си природа, се оттегля в изолация. 

През февруари 1819 г., на 72 годишна възраст, Франсиско Гоя подписват акт за покупка на изолирано имение, известно като Къщата на глухия човек. Името на имота всъщност дошло от предишния му собственик, но по ирония на съдбата Франсиско Гоя също бил почти глух. 

Там, по стените на имението, Гоя рисува поредица от четиринадесет картини, известни днес като “Мрачните Картини”. Името на поредицата не е случайно. Произведенията отразяват горчивите наблюдения на Гоя върху човечеството. 

Има няколко интерпретациите за това кои събития от живота на Гоя отразяват картините. Някои смятат, че това са впечатленията му от войната на Полуострова, когато Наполеон воюва с Испания. По това време Гоя остава в Мадрид, където е изправен пред страха, паниката и ужаса от войната. 

Други смятат, че картините са резултат от постоянното безпокойство и страх, на които художникът е бил изложен, в следствие на сериозните здравословни проблеми, с които се е борил през годините. Така погледнато е лесно да си представим, че Гоя просто е искал да изрази болката си в усамотението на дома си. 

Възможно е разбира се, картините да изобразяват и двете събития, което показва колко добре художникът е успял да съчетае личната си борба със социалните проблеми на своето време. 

Една от най-известните сред черните картини е “Сатурн поглъщащ Сина Си”. Произведението се основава на мит за титанът Кронос, който изяжда децата си, тъй като се страхува от пророчеството, че синът му ще му отнеме властта. Гоя изобразява тази тема по суров и обезпокоителен начин, като акцентира на дивашкия, ужасяващ и безмилостен акт. 

Днес Мрачните картини са част от постоянната изложба в музея „Прадо“ в Мадрид въпреки, че са повредено от преместването им от стените на имението на платна. Имат огромно значение за цялостния принос на Франсиско Гоя и са свидетелство за неговия творчески гений.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s