Известни картини и вдъхновението зад тях

Една картина е ценна колкото хиляда думи, и също като думите, картините могат да бъдат разчетени. Ето историите зад едни от най-известните картини в изкуството. 

Звездна Нощ

Известно е, че Ван Гог е страдал от меланхолия и депресия. През 1889 година той прекарва известно време в институция за душевно болни. В сравнение с останалите пациенти той е имал свободата да напуска сградата, за да се рахожда, да чете книги по свой избор и да рисува. Една от най-известните му картини “Звездна Нощ” е нарисувана именно там и отразява гледката от болничната му стая. 

Момичето с перлена обица

“Момичето с перлена обица” на Вермеер е загадка за публиката. Твърде малко се знае за младата жена, която е изобразена на портрета. Най-популярните теории предполагат, че тя е дъщерята или пък любовницата на художника, но никоя от теориите не е доказана. Много изкуствоведи смятат, че художникът не е искал да изобрази деиствително лице, заради екзотичния начин по който е облечено момичето. 

Портрет на Мадам Х 

Джон Сингър Сарджънт намира идеялния модел за портрет – услепително красивата Вирджини Готрео. Тя е парижанка известна в обществото с грацията и красотата си. Тя дълго време отказва, но най-накрая Саджънт успява да я убеди да му позира. Когато накрая показва портрета, той предизвиква скандал. Според тогавашните представи картината е провокативна и пошла. Така с репутацията на Готро е свършено, а художникът задълго остава без работа и е принуден да емигрира в Лондон. 

Герника

“Герника” е може би една от най-значимите картини на Пикасо. През 1937 г. германски военни самолети бомбардират мирното селище Герника и го сриват със земята. Картината е поръчана от испанското правителство и отразява страданията на хора, животни и птици, причинени от войната. 

Американска Готика

Американска Готика е най-известната картина на Грант Ууд. Художникът намира вдъхновение за нея, когато негов колега го кани на разхожда из Айова. Там Ууд вижда малка къща построена в готически стил. Освен къщата, Ууд иска да изобрази и хората, които биха живяли в нея. За модели използва сестра си и съболекаря си. 

The Persistence of Memory

Мнозина вярват, че топящите се часовници на Далѝ са вдъхновени от Теорията на Относителността на Айнщайн. Според самия Далѝ обаче, идеята за картината му дошла, когато видял парче сирене, оставено на слънце. Като повечето произведения на Далѝ и това носи дълбок личен смисъл. Хълмовете, изобразени на заден план, са хълмовете на нос Креус от родния му град Каталуния. Смята се, и че сюрреалисричната форма, която се вижда на преден план е самия Далѝ в неговото мечтано състояние. Топящият се отгоре часовник показва, че в това негово състояние времето губи значение. 

The persistence of memory, Salvador Dali. image:Wikipedia (fair use)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s