На този ден преди 59 години: Обърнатата картина на Матис

На този ден преди 59 години Музеят на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк открива изложбата “Последните произведения на Aнри Матис”. В изложбата е включена картината “Le Bateau”  , която се оказва, че музеят закача наобратно. 

Museum of Modern Art in New York City Photo by Jamison McAndie on Unsplash

Картината представлява стилизирана рисунка на лодка и нейното отражение. В продължение на 47 дни картината остава да виси в галерията с главата надолу. Един ден изложбата посещава борсовата посредничка Женевив Хабер. Тя забелязва, че няма смисъл в това Матис да направи отражението на лодката по-сложно от самата лодка. До този момент през изложбата са преминали близо 116,000 посетители включително синът на Матис – Пиер, който търгува с произведения на изкуството. Никой от тях обаче не е забелязъл грешката.  

Хабер решава да закупи каталога на изложбата, за да потвърди съмненията си. След като сверява позицията на картината в каталога, разбира, че е права. Тогава се обръща към най-близкия охранител и му съобщава за откритието си. Той не приема забележката ѝ на сериозно и я отпраща с думите: “Вие не може да знаете кое горе и кое е долу. Нито пък ние. Това не е наша отговорност”  Подразнена от отношението Женевиев се обръща към информационното бюро на музея, но и това не дава резултат. 

Статията “Modern Museum is startled by Matisse Painting” в „Ню Йорк Таймс“

Тя обаче не се отказва, и пише писмо до “Ню Йорк Таймс” в което обяснява ситуацията. На 5-ти декември, ден след като директорът на изложбите Монро Уилър най-накрая обръща картината, от вестника публикуват статията “Modern Museum is startled by Matisse Painting”. Пред вестника Уилър споделя че това е било резултат  “просто на невнимание“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s